Dirigent

Luc Delanghe (1949 – 2018)

LucDelanghe

Luc Delanghe is geboren in Brugge op 14 oktober 1949.

Hij studeerde muziek aan het Lemmensinstituut en aan het Koninklijk Conservatorium van Gent.

Naast het behalen van een eerste prijs notenleer bekwaamde hij zich in harmonie, contrapunt en hafabradirectie (harmonie, fanfare, brassband).

Hij verwierf diploma’s leraar muzikale opvoeding eerste en tweede graad via de Centrale Examencommissie en getuigschriften tot het geven van notenleeronderricht in het lager en hoger secundair muziekonderwijs.

Vanaf 1971 bouwde hij een gevarieerde onderwijsloopbaan uit als leraar muzikale opvoeding in het voltijds onderwijs in Assebroek, Oostkamp, Brugge en Blankenberge; leraar notenleer aan het Stedelijk Muziekconservatorium te Brugge; docent notenleerdidactiek aan het Lemmensinstituut; pedagogisch medewerker bij het OVSG; en van 1995 tot 2009 pedagogisch adviseur bij het OVSG. In die functie heeft hij heel wat leerplangroepen geleid en in overleg met de administratie van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en de inspectie nieuwe opleidingen in de muziekacademies geïntroduceerd. Zo is hij erin geslaagd om koor- en hafabradirectie (tegenwoordig directie vocale en instrumentale muziek) als opleiding in enkele Stedelijke Academies voor Muziek, Woord en Dans te laten inschrijven.

Hij was actief in het koorleven als dirigent van het Brugs concertkoor Vagantes Morborum en van het koor van de Vlaamse Gemeenschap. Hij was verschillende jaren jurylid voor de provinciale koortoernooien in Oost-Vlaanderen.

Momenteel dirigeert hij het concertkoor Zingen is Zijn en het koor DaMoRi, een federatiekoor uit Damme, Moerkerke en Sint-Rita.

Hij is ook actief in de hafabrasector als dirigent van de Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia in Steenbrugge.

Sedert 2009 vervangt hij zeer regelmatig organisten en dirigenten van koren en harmonieorkesten. Koor&Stem en Vlamo doen af en toe een beroep op hem om koren en muziekkorpsen te coachen.

In 2000 werd hij ridder in ’t Manneke uit de Mane en in 2010 kreeg hij de Gulden Lieve, de cultuurprijs van de stad Damme.

Luc overleed op 14 oktober 2018.

cropped-kooroptreden-20171202-21.jpg