Dirigent september 2015 – september 2017

Sebastiaan Inghelbrecht

2a97f54da0-IMG_1618

Aan het Stedelijk Muziekconservatorium van zijn geboortestad Brugge studeerde Sebastiaan Inghelbrecht piano bij Jo Boudolf, orgel bij Ignace Michiels en schriftuur bij Octaaf Van Geert. Na middelbare studies aan het Sint-Jozefsinstituut studeerde hij aan het Lemmensinstituut in Leuven. Hij kreeg er orgelles van Reitse Smits en koordirectie van Paul Van Nevel en Kurt Bikkembergs. Compositieles kreeg hij van Jan Van der Roost en Kurt Bikkembergs. In 2003 behaalde hij het diploma “Meester in de muziek”.

In 1994 werd Sebastiaan Inghelbrecht als organist verbonden aan een aantal Brugse kerken en aan het Brugse Fiorettikoor. Vanaf 1998 werd hij koordirigent van twee parochiekoren en repetitor van het Brugse oratoriumkoor Cantores. Van 2003 tot en met augustus 2012 was hij organist aan de Heilig Bloedbasiliek. Sinds 2013 luistert hij wekelijks de zondagsviering op in de Sint-Blasiuskerk in Jabbeke en sinds begin 2014 is hij als organist de vaste vervanger aan de Brugse Sint-Salvatorskathedraal.

Momenteel is hij dirigent van het Brugse koor Zingen is zijn en van het Jeugdharmonie-orkest Ruiselede.

In 2002 dirigeerde hij niet alleen zijn eerste zelfgecomponeerde musical Iduna, maar ook zijn eerste beiaardwerk Città Bel-lissima ging in première op de beiaard van het Brugse belfort, waarmee hij trouwens de prijs Beiaardcompositie Brugge 2002 won.

Sinds september 2011 is hij als leraar AMV en AMT verbonden aan de Academie voor Muziek Woord en Dans in Aalter en geeft hij notenleer en pianoles aan de Cultuurfabriek in Damme-Sijsele. Verder is hij actief als componist van zowel vocale als instrumentale muziek. Hij componeert zowel eenvoudige kerk- en kinderliederen als meerstemmige koorwerken, musical, werk voor piano, orgel, beiaard, strijkkwartet, kamermuziek en orkestwerken. Dikwijls worden zijn composities omschreven als “filmmuziek”. Andere typische kenmerken zijn motivische arbeid, polyfonie, polyritmiek en maatveranderingen.

Sebastiaan Inghelbrecht is mede-oprichter en secretaris van de vzw Kitanda – een Brugse organisatie die scholen en weeshuizen ondersteunt en helpt opbouwen in ontwikkelingslanden.

Kooroptreden 05_11_2016 - 10